Narancsos mandulatorta és a Segítsüti

Elérkezett egy újabb nagy nap. Mindig izgalommal tölt el a szeptember közepe. Na, nem igazán azért, mert akkor van a névnapom, hanem azért, mert indul, számomra immár 4. alkalommal a Segítsüti, azaz a sütiárverés, aminek a bevétele mindig egy gyermekekkel foglalkazó, gyermekeket segítő alapítvány részére kerül átadásra. Idén a Magyar Rett Szindróma Alapítványt fogjuk támogatni.
Az árveréssel kapcsolatos összes információt a Segítsüti oldalán megtalálhatjátok, így itt nem térnék ki a részletekre. Nagyvonalakban csak annyit, hogy az itt látható sütire a Sütiárverés menüpont alatt tudtok licitálni, és természetesen a süteményt a nyertes frissen kapja meg, előzetes egyeztetés alapján.

Ha valaki járt már a blogomon, az tudja, hogy vonzódom az egzotikus ízek felé, és nagy híve vagyok a természetes, jó minőségű alapanyagokat tartalmazó, egyszerűbb ételeknek. Ez a torta is különlegesen finom, a narancs és a kardamom együttes alkalmazása ad egy csavart ennek az omlós, vajas tésztából és gazdag mandulából álló tortának. Úgyhogy, kalandra fel, bátran licitáljatok, a nyertes nem fogja megbánni!!



tészta
24 dkg liszt
16 dkg vaj
6 dkg nádcukor
8 db zöld kardamom fekete magja
pici tej

töltelék
45 dkg mandula
1 narancs (bio) reszelt héja és leve + még narancslé
2 tojás
20 dkg nádcukor

tetejére
1 tojássárgája
pici tej
porcukor ízlés szerint

A kardamom magjait mozsárban összetöröm. A vajat a liszttel elmorzsolom, hozzáadom a nádcukrot, a kardamomot, jól elkeverem, majd szükség esetén egy kis tejjel összefogom a tésztát. Egy 24 cm-es kerek pitesütőformát sütőpapírral kibélelek és belenyomkodom, ügyelve arra, hogy a szélei is mindenhol szépen el legyenek dolgozva. Hűtőbe teszem kb 30 percre. Addig előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ha lehűlt a tésztánk, sütőpapírt helyezek rá, majd babbal megtöltöm, és kb 18 percig elősütöm.
Közben elkészítem a tölteléket: a mandulát a nádcukorral megdarálom, belekeverem a narancshéjat és levet, majd a tojásokat külön edényben felverem, és végül óvatosan összedolgozom a tölteléket. Itt fontos az időzítés: akkorra legyünk kész a töltelékkel, amikorra elősül a linzertésztánk. Kiveszem a babnehezéket, és beletöltötm a mandulás tölteléket. Szépen elsimítom, és kb 20 percig sütöm. Ekkor megkenem a tojássárgája-tej keverékkel, és még kb 10 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Hidegen fogyasszuk.

A süti érdekessége, hogy állás során egyre finomodik, a töltelék is összeérik, és finom puha lesz az állaga.
Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk. Teával vagy kávéval kisérve isteni!!

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések