Újkrumplis, zöldborsós curry

Mostanában szeretek újra kalandozni az indiai ételek világában. Szeretem a változatosságát, színességét, fűszerességét, azt, ahogyan a zöldségételeket izgalmassá teszik.
Talán azért is van ez, mert épp Gandhi önéletrajzát olvasom, aki mikor egyedül Londonba érkezett tizenéves fejjel az 1800-as évek végén, pár hétig gyakorlatilag magokon élt, mert akkoriban még alig volt vegetáriánus étterem, ahol enni tudott volna. Az otthon maradt családja is féltette, hogy olyannná válik mint az angolok, és rákap a húsevésre, holott az tiltott volt számára születésétől fogva. Érdekes, hogy ő tinédzser korában Indiában a barátaival nem cigit és egyéb szereket kóstolt titokban, hanem fű alatt szereztek húst, és azt fogyasztották pár alkalommal, ami számára pontot is tett a dolog végére, soha életében többet nem evett húst. Érdekes bepillantani egy olyan kultúrába, ahol a vegetarianizmus a mindennapok (vallás) alapvető része.
Van egy kedvenc indiai ételblogom is, ez a Veg Recipes of India. Ötletet ad és megjelenésében is igényes.
Ezt a receptet ugyan nem ők inspirálták, hanem még a 80-as évek elején megjelent magyar nyelvű szakácskönyvben, A vegetárius főzés örömeiben található Ganapati kedvence.



5 db közepes újkrumpli,
15 dkg zöldborsó (még fagyasztott)
1 dl sűrített paradicsom (vagy 3-4 friss paradicsom)
2 ek olaj
1 tk koriander
2 tk római kömény
1 tk lepkeszegmag
1 tk mustármag
2 tk kurkuma
1 tk fahéj
2 db piros chili
2 ek kókuszreszelék
1 ek mák

korianderzöld

Olajon 1 percig pirítom a koriandert, a római köményt, a mustár- és lepkeszegmagot. Hozzáadom az apróra darabolt újkrumplit, zöldborsót, és pár percig kevergetve piritom. A paradicsom sűrítménnyel meglocsolom, hozzáadok egy kis vizet, majd az összes fűszert a zöld koriander kivételével beleteszem, és fedő alatt készre párolom. Kóstolom, ha szükséges, még utánízesítem. Párolt rizzsel, rizslepénnyel, vagy indiai kenyérrel forrón tálalom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések